Haslev Museum er  lukket.

Et tilbageblik, hvordan så det det nedlagte Haslev Museum ud indvendig.
Museet blev fotograferet inden det blev nedtaget i sommeren 2018.

 

 

   Tiden vil vise hvor meget der vil blive bevaret?
   På det nye Museum.

        

 

 

 

 

 

Haslev Museum og Stevns Museum i Højerup vil vil blive sammenlagt.
de genopstår som et Museum i det gamle rådhus i Faxe by.

 

Hjemmelavet Julehjerter til træet i de små hjem

Den 29. november var god tilslutning til Erik Rønholts fletning af julehjerter og andet gammeldage julepynt. Kreativiteten blev også udforsket i papirbukning. Børnene ønskede at være med til pyntning af juletræet, hvor også deres håndlavede ting fra Museet fandt indpas.

Der var en livlig snak og visen frem af deres resultater, 16 deltog i dagen løb.
 

   

 

Mindesten i Museumshaven 

 

Haslev Idræts Forening i folkemunde HIF. er først omtalt i 1917. Foreningens første formand var urmager Valdemar Hansen. Han blev i 1918 afløst af Redaktør Mathias Jensen. Redaktøren arbejdede hårdt for fodbolden i Haslev indtil sin pludselige død i 1932 kun 45 år gammel. Der rejstes en smuk mindesten på de nye boldbaner på Sofiendalsvej.

Blandt den store formands største bedrifter var etableringen af fodboldbanerne på Sofiendalsvej i 1931. Dermed slap Haslev af med titlen "Sjællands værste fodboldbane". Og Haslev var igen at finde i spidsen af Sjællandsk fodbold. Under M. Jensens ledelse blev HIFs skrappe juniorhold Sjællandsmestre i 1919, 1920 og 1921. Og senior 1. holdet vandt B – rækken med en sejr over Rørby.

 

Sandstensrelief fra den nedrevne Grøndalskole, fra 1896-97 og er fra dengang første del af Grøndalskolen /(Borgerskolen) blev opført.

 

 

 

 

 

 

 

Den katolsk-apostolske kirke og dens kirkebygning på Præstevænget

Den katolsk-apostolske Kirke hører vi første gang om i 1820erne. Navnet hentyder til, at man gjorde fordring på at være katolsk d.v.s. almindelig (det er den oprindelige betydning af ordet katolsk). Man ønskede altså at omfatte alle kirkesamfund. Dernæst apostolsk med tanke på at Jesus så at sige havde indstiftet et apostolat. 
 Grundlæggeren er Edward Irving, London. Han var en flammende, tugtende og vækkende prædikant – men netop fordi man regnede med Jesu snarlige genkomst blev det noget særligt, at de 12 apostle, som man havde udpeget, ikke kunne suppleres. 
Det blev et særligt kirkesamfund som her blev dannet. Man gjorde meget ud af gudstjenesten, tungetale og bøn
Da der ikke kunne vælges nye apostle uddøde kirken efterhånden – den sidste apostel var død i 1901, hvilket var en katastrofe for kirkesamfundet.
Man forventede ikke af sine medlemmer, at man f. eks. i Danmark skulle melde sig ud af folkekirken, da man gerne ville favne alle kirkesamfund.
I Danmark havde man i storhedstiden ca. 3.500 medlemmer og 19 kirkebygninger – heraf den ene altså i Haslev på Præstevænget. Den er dog blevet nedrevet i 2000.

"Børge Stemark

Efterårsferien 2015

 

 

 Børne knipling v/Jette Bernhøft og Papirfoldning v/: Erik Rønholt

Mandag og tirsdag havde Jette børneknipling, og der var fuldt hus med mange dygtige børn, de fik kniplet bogorme og hallowen hoveder.

Onsdag og torsdag var der papirfoldning med Erik, der blev gået til den med foldning foldning af frøer, høns og firkanter, der var mange børn og voksne.

Alle dage havde Ingeborg Philipsen gamle lege i haven, det syntes både børn og voksne var sjovt.

Så vi havde nogle dejlige dage på Haslev museum med 143 besøgende. Det var en fornøjelse at være kustode når det summer med besøgende.

 Lissi N.

   
   

 

   
   Knipling v/ Jette Bernløft:

12-13. oktober Efterårs ferie i regnvejr. Børnene kommer på ferie og det er dejligt, især hvis der er tilbud til børn?
Haslev museum har endnu engang slået dørene op med masser af dejlige oplevelser, som oven i købet er gratis, så alle kan deltage.
Jeg har mine to børnebørn, piger på 8 og 11 år, med til knipling. Vi startede i går hvor vi fik lavet "bogorm – nisse og græskarmand".
Vi blev oven i købet forkælet i pausen med saft/ kaffe og græskarkage.’
Der var børnenes ønske at vende tilbage i dag. Hvor der kom 10 børn m/ledsagere.
Det var supper hyggeligt at være her. Det var spændende at prøve en gammel teknik som vi måske kan være med til at holde i live.

Lone S.

 

 

Da jernbanen kom til Haslev

 

 
Den 4. Oktober 2015. er det 145 år siden det første tog kom til Haslev. Toget kørte imellem Roskilde og Næstved som i dag.
Det vil blive markeret på museet.

Erik Rønholt 

 

 
 
 

 Eftermiddagshygge i Museets have d. 8. august 2015

I alt var der 61 personer, hvoraf en halv snes var musikere. Brassband. Uden forstærker. Rigtig god musik som vi kunne nynne med på. Senere da musikken stoppede blev folk ved med at tale sammen. En rigtig god stemning lige til det sidste.

Kaffe, te og kage kan ikke undværes til en god eftermiddag, 3 lagkager og en bradepandekage blev hurtigt spist op. Solen manglede heller ikke, så alt i alt et rigtigt godt arrangement. Haven er velegnet til forskellige sammenkomster, men mangler lidt oprydning , hvad den nye leder, Ingeborg Philipsen efterlyste mandskab til. I. P. har købt blomster til udplantning, hvad der vil pynte gevaldigt.

Grethe

 Store vaskedag på Haslev Museum d. 12. juli.

 Jeg har været på Haslev Museum, og set en masse ting, der var mange ting fra gamle dage. Der var et gammelt kasseapparat og billeder.
 Jeg var også med til at vaske tøj som man gjorde i gamle dage. vi strøg også med et gammelt strygejern varmet på gassen, rullede tøj. Der blev   vasket med sæbespåner som i gamle dage.
 Der var også en pige som hed Sonja, som også synes at det er smadder sjovt at være med til

Lærke

 

   

 

Kniplekursus på Haslev Stationsbymuseum uge 7 2015 

 

I vinterferien Uge 7 var der knipling for børn på Haslev Museum, Lærke var på ferie hos farmor og ville meget gerne prøve det, vi mødte op mandag kl. 13 med stor forventning, vi blev mødt med smil og VELKOMMEN af Jette B. og hendes team af hjælpende damer, der var flere børn/piger ifølge med 1 voksen.

Der blev udleveret 1 knipleplade med tilhørende pinde/m. garn, nåle og en hjælper, Lærke måtte selv vælge hvilket motiv hun havde lyst at kniple, under kyndig-tålmodig vejledning blev der fremstillet de flotteste resultater som blev fremvist på skype til mor og far med megen stolthed.

Midtvejs da det kneb med at koncentrere sig var der saftevand/kaffe og KAGE, uhm, så var der energi igen, kl. 15 var det slut, øv, men vi måtte komme igen næste dag, det ville vi gerne,      Lærke fik lavet flere fine ting, det var feriens højdepunkt,

PS. Farmor fik også lov at prøve den svære kunst, det var så spændende at jeg MÅ med på kursus til vinter.

STOR TAK fra Lærke og Farmor